Filmművészeti pályázat

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Egyesület immáron hatodszorra rendezi meg Hosszú Hétvége címet viselő összművészeti programsorozatát, mely alkalomból nyílt filmművészeti pályázatot hirdet „Együttható” altémában.

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely alapszabályban foglalt céljai és törekvései közé tartozik felszámolni mindazon kulturális, illetve szociális hasadékokat és szekértáborokat, melyek társadalmunkban és a hétköznapokban akadályt gördítenek a nyílt kommunikáció elé, gátolják egymás megismerésének és megértésének szándékát. 

 
Az “EGYÜTTHATÓ” szó kontextustól függően sokféle összefüggésben értelmezhető. Akárhogy is: az élet észrevétlen együtthatóit kutatjuk a hétköznapi pillanatokban. Az emberek, helyzetek és érzelmek között rejtőző láthatatlan kapcsolatokat keressük: hogyan formálják ezek az együtthatók az életünk alakulását és fordulatait? 

Pályázatunk keretében pályakezdő filmes alkotókat várunk, akik érdeklődnek az Együttható tematika iránt, akik műveiken keresztül bemutatják, hogyan kapcsolódik ez a fogalom az emberi kapcsolatokhoz, társadalmi dinamikákhoz vagy életünk más területeihez. Ösztönözzük a pályázókat, hogy saját, kreatív és eredeti megközelítéseiket alkalmazzák a fogalom vizsgálatában, és mutassák be művészi látásmódjukat, tehetségüket ezen a területen. 

Ki pályázhat? 

Magánszemélyek. A pályázatra pályaművet benyújthat életkortól függetlenül minden pályakezdő művész. 

A pályázat formai követelményei: 

A pályázatban csak a meghatározott formai követelményeknek megfelelő pályaművekkel lehet részt venni. A filmművészet bármely területéről származó alkotásokat várunk, melyek legfeljebb 20 perc hosszúak és az Együttható témakörbe illeszkednek. 

A pályázati anyagnak a következő elemeket kell tartalmaznia: 

 • Egy legalább tíz mondatos, szöveges indoklást, amely részletesen bemutatja, hogyan kapcsolódik a pályázati kiírásban meghatározott tematika a pályaműhöz. 
 • A pályázó rövid szakmai életrajzát. 
 • Az alkotás online linkjét.
 • A pályamű részletes szakmai koncepcióját és leírását. 

Kérjük, a pályázók a fenti irányelvek szerint készítsék elő és nyújtsák be pályaműveiket! 

Hogyan és mikor lehet a pályázatot benyújtani? 

A pályaművek benyújtására a palyazat@keletnyugati.hu email címen keresztül, a pályázati kiírásban felsorolt formai követelményeknek megfelelően van lehetősége a pályázóknak. 

A pályaművek leadási formátuma; 

 • szöveges tartalom (önéletrajz, tematikai indoklás és alkotói koncepció) esetén PDF fájl,  
 • a film esetén bármely online formátum, letölthető szerkesztési jogosultsággal (Youtube, Onedrive, Google Drive, Wetransfer, stb.) 

A pályázat benyújtásának határideje: 

 • A pályázati anyagok benyújtásának határidejét meghosszabbítottuk 2024. május 18. 23:59-ig!
 • 2024. április 15-től 2024. május 15., 23:59 – ig lehetséges benyújtani a pályaműveket. 

Határidőn túl benyújtott pályázati anyagokat nem áll módunkban elfogadni! 

A pályázati dokumentációban hiányosság esetén egyszeri alkalommal hiánypótlás lehetséges, a pótlásra felszólító levélben megjelölt időpontig. 

A sikeres pályaművek a Kelet-Nyugati Alkotóműhely által szervezett Hosszú Hétvége eseményén kerülnek bemutatásra, egy nyitó, illetve egy záró vetítés alkalmával. A záró vetítés után történik az eredményhirdetés. 

Pályázatok értékelése, zsűri, díjazás: 

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, a pályázat benyújtási határidejének lejárta után. A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások levetítésre kerülnek a Hosszú Hétvége során, ahol a közönség személyesen találkozhat az alkotókkal, illetve egy moderált beszélgetés keretében megismerheti a film létrehozásának körülményeit. Az esemény utolsó napján kihirdetésre kerül az első három helyezett, és a közönség díja. 

A szakmai zsűri tagjai: 

 • Kincses Réka 
 • Dr. Gregus Zoltán 
 • Nagy Attila 

Díjazás: 

A benyújtott pályaművek közül a szakmai zsűri elbírálása alapján vetítjük 2024. május 30. és  június 2. között, az RS9 Színházban. 

A bemutatott pályázati anyagok közül kettő pénzbeli díjazásban is részesül, mely pályamű kiválasztásáért szintén a szakmai zsűri felelős. A pályázat elbírálásának eredménye a Hosszú Hétvége programjainak keretén belül kerül nyilvánosságra. 

 1. Helyezett: 75 000 Ft, illetve biztosított vetítési lehetőség a Kelet-Nyugati Alkotóműhely következő Hosszú Hétvégéjén. 
 1. Helyezett: 25 000Ft, – biztosított vetítés lehetőség a Kelet-Nyugati Alkotóműhely következő Hosszú Hétvégéjén. 
 1. Helyezett: különdíj – biztosított vetítési lehetőség a Kelet-Nyugati Alkotóműhely következő Hosszú Hétvégéjén. 

Értesítés a pályázat eredményéről: 

A pályázókat 2024. május 20-ig, email-en keresztül értesítjük a pályázat eredményéről. 
 

A pályázattal kapcsolatos további információkért vegye fel velünk a kapcsolatot a palyazat@keletnyugati.hu email címen, illetve figyelje honlapunkat! 

A pályázáshoz sok sikert kíván: 

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely csapata