Színházi projektek

Páternoszter

Gyászfeldolgozás 90 percben, egy ülésben 

“Mit akar a lelkünk, ha nem ver többé a szívünk? Hol kezdődik az életen túl? Létezik-e szellemvilág? Ha igen, hol? Itt, közöttünk? Felismerhetőek? Lehet-e kapcsolódni láthatatlan erőkhöz, innen alulról, ha elindulunk fölfelé?”

Az elmúlás feltételezi a létezést, és fordítva. Hogy azonban ezen a kölcsönösségen kívül létezik-e bármi, az örök kérdés marad, mert a rendszer részeiként nem szerezhetünk tapasztalatot a rendszeren kívülről.
Tovább

Felejtő

Előadásunkban a férfi és nő mindenkori kapcsolatát térképezzük fel két hétköznapi történeten keresztül, eltérő perspektívából.
Visniec (román) és Walczak (lengyel) darabjai a mi korunkból szólnak, de örök problematikáról.

Előadásunkkal nem akarunk válaszokat adni, következtetéseket, konklúziókat levonni. A szerelemről, mint időn és téren kívül álló dimenzióról szeretnénk beszélni, az emberi élet értékéről, minőségéről, céljairól ennek a dimenziónak a függvényében.
Tovább

Összművészeti projektek

Kelet-Nyugati Felolvasó

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely által rendszeresen szervezett felolvasóest feltett szándéka egy irodalomművelő-és kedvelő közösség kialakítása. Célunk az eseménnyel, hogy azok az alkotók, akik úgy érzik, hogy az irodalomban mondanivalójuk van és képesek többeket megszólítani, lehetőséget kapjanak az önkifejezésre. Ezzel létrejön egy olyan közeg, amely bizalmas, ugyanakkor a művészi, objektív perspektíva is érvényesülni tud. Felolvasóestjeinket követően rendszerint kötetlen beszélgetés jön létre az alkotók között műveikről és önmagukról. 
Tovább

Pontra vágd!

Az erdélyi férfitáncok történeti feljődése.

Az előadás célja, hogy megismertesse a magyar tánckincs azon részét az emberekkel mely a mindennapokban és a populáris kultúrában nem kap kellő figyelmet.
Tovább

Közelgő eseményeink

Archív

Égnehéz

“Mikor Baal a föld ölében rothadék, Még ilyen nagy, néma, fakó volt az ég, Ifjú, pőre, rémítő és csodaszép, amint Baal szerette, amíg élt.”

A színpadot az álom dramaturgiája szervezi. Bármikor összeolvadhatnak és szétválhatnak események, alakok és tettek. Zenemű. Koncert, cirkusz, lét-kaleidoszkóp. Agónia. Az előadás középpontja egy halott; egy test, egy bomló hulla, ami valamikor a vízbefúlt lány, az otthagyott gyermek, a közönség és maga Baal.
Tovább

Örkény István: Tóték

Tóték egy teljesen hétköznapi vidéki család életét élik, a falusi idillt csak a távolban zajló háború árnyékolja be kissé.
Mindenesetre mátraszentannai távlatból a világ gondjai nem is tűnnek olyan borzongatónak.
A községben pedig ott van Tót Lajos, a tűzoltó, aki mindig tudja, mit, hogyan kell csinálni…

Csak arra kell vigyázni, hogy a fronton harcoló fiúnak baja ne essen. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy az Őrnagy úrnak jól teljen a pihenés. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy ne nézzünk el a feje fölött. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy a szemünkbe legyen húzva a sisakunk.
Ja, és persze, hogy mindig legyen elég karton.
Tovább

Csendes többség

Rendszerek, pártok és ideológiák születnek, élnek és meghalnak.
Vannak akik belépnek, vannak akik kiszállnak, néha akadnak visszatérők is.

Az alkotók egy család kontextusán keresztül próbálják megérteni a minket körülvevő politikai rendszert, és annak működését.
Tovább

Sütő András: Csillag a máglyán

Sütő András: Csillag a máglyán című drámája, Létmányi Attila rendezésében kerül bemutatásra, melyet a Kelet-Nyugati Alkotóműhely tagjai Gaál Attila Csaba és Szabó Sebestyén László színművészekkel kiegészülve adnak elő.
Tovább