Örkény István: Tóték

Tóték egy teljesen hétköznapi vidéki család életét élik, a falusi idillt csak a távolban zajló háború árnyékolja be kissé.
Mindenesetre mátraszentannai távlatból a világ gondjai nem is tűnnek olyan borzongatónak.
A községben pedig ott van Tót Lajos, a tűzoltó, aki mindig tudja, mit, hogyan kell csinálni...

Csak arra kell vigyázni, hogy a fronton harcoló fiúnak baja ne essen. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy az Őrnagy úrnak jól teljen a pihenés. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy ne nézzünk el a feje fölött. Ahhoz pedig arra kell vigyázni, hogy a szemünkbe legyen húzva a sisakunk.
Ja, és persze, hogy mindig legyen elég karton.

„Emlékszem, amikor megszökött a mi kis mókusunk, a Micu… Mi, gyerekek, bőgni kezdtünk, de édesapám azt mondta: »Ez a buta mókus is szabad akar lenni. Még a szeretetünk se kellett neki!

Tót Gyula a fronton. Apja, anyja és húga élnek otthon, ahogyan mindig is éltek: a szokás, a rend és a családi hierarchia biztonságában. Vajon szeretik a fiút eléggé ahhoz, hogy hagyják felborulni mindezt? Vajon képesek rá egyáltalán?

Minden a feje tetejére áll, amikor a vasútállomáson felbukkan a Gyula által beharangozott vendég. Ő a katonai fegyelem. A paranoia. A poszttraumás stressz. A munka. A fáradtság. Az aggodalom. A kétségbeesés. A kegyes hazugság. Az őrület. A szerelem. Még a dobozolás is ő, az őrnagy, ott, ahogy a peronon fürkésző szemmel kiáltja:

„Tóték? Hol vannak?”

SZEREPLŐK

Létmányi Katinka – ÁGIKA
Szigeti Bálint – CIPRIANI
Ágh Barbara – HARLEKIN
Székhelyi Dániel – ŐRNAGY
Vincze Erika – PIERROT
Szilvai Balázs – TÓT
Rákosy L. Anikó – TÓTNÉ
Létmányi Attila – RENDEZŐ
Hajdu Levente Zsigmond, Óvári Panna – DÍSZLET, JELMEZ

Premier: 2021. Július 18.

Kritikák, sajtómegjelenések:
https://www.prae.hu/article/12830-eroszakra-teremtett-ter/